Wednesday, October 26, 2022

Kenőmájas

A kérdés, hogyan tudtam eddig élni enélkül???? Imádom a kenőmájast, de a leggyakrabban nem finom. És az áráról még csak nem is beszéltem. Na ennek vége. Mármint így sincs ingyen, de legalább az adalékanyagot nem kell megfizetni, mert nincs benne:D OK, kimagyaráztam. Mellesleg a máj az egyik legtáplálóbb, legegészségesebb cucc, tele mindenféle csodával, megfelel a superfood kritériumainak is, a vegánokra meg nem térek ki, az az ő bajuk. És max 15 perc alatt összedobható (plusz pár óra, egy éjszaka a hűtőben, hogy összeálljon) és óóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó, komolyan, csodálatos! Nincsenek pontos mértékek, mert szemre teljesen jól működik mindig. Szóval kelleni fog

- kb 25-30 dkg csirkemáj, májanként 3-4 darabra vágva
- kb 1 deci fehérbor (a legolcsóbb, amit az ember a hűtőben tart, hogy azzal főzzön néhanapján)
- egy kisebb hagyma nagyjából felaprítva, de fokhagymával sem utolsó, sőt. Sőt, lehet a kettőt is, ízlés szerint
- Egy púpozott evőkanál tejföl (lehet, hogy egy kicsit több is, majd hozzá kell adni, ha túl száraznak tűnik a mixeléskor)
-  kb 20-25 gr vaj (szobahőmérsékleten megpuhulva jobb, de majd a meleg máj és a mixer úgyis elbánik vele)
- só, bors, bármi fűszer, amit az ember szeret, kakukkfű, vagy valami kicsit paprikásabb fűszerkeverék is illik hozzá

Kipróbáltam már shiitake gombával (a piacon nálunk elég elterjedt, mert ez egy olyan gomba, ami marhajól nő egy pincében vagy garázsban ősszel meg télen) - apróra vágva, serpenyőben, vajon kicsit megfuttatva, a végén belekeverve és .... OMG *amerikai hisztis kiscsaj visítás*.

Szóval az ember felforralja a vízzel kevert bort, nem kell sok, csak annyi, hogy pont ellepje a májat  majd. Amikor forr, belerakjuk a májat és közepes tűzön 3-5 perc alatt készre főzzük. Mialatt fő, egy botmixerhez használt kedvenc edénybe berakjuk a többi összetevőt, leöntjük a főzővizet a májról, és azon melegében betesszük azt is. Botmixerrel jó krémesre összedolgozzuk. Lehet kóstolgatni, hogy biztos jó legyen a fűszerezés. A gombát a legvégén kevertem bele és csak egyet mixeltem rajta, hogy darabos maradjon.
Aztán mindezt egy porcelánedénykébe adagoljuk spatulával és berakjuk éjszakára a hűtőbe. És bármivel lehet készíteni, ízlés szerint. A franciák még egy kanálkányi konyakot raknak bele a végén vagy portói bort, na egyikből sem szokott otthon lenni és egy fél kanálkáért nem áll szándékomban venni, de jó tudni.

Elvileg fagyasztható és éjszakára a hűtőbe rakva lehet kiolvasztani, szóval lehet nagyobb adagot is csinálni, de ezt nem próbáltam.

No comments:

Post a Comment