Saturday, June 18, 2022

Bretagne-i sós karamellakrém

Ha most elkezdem magyarázni, miért kell ezt feltétlenül megcsinálni ezt a szuperegyszerű krémet, akkor túl hosszú lesz, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy KELL. Nincs is kép, mert nem kell, hanem maga a krém. Persze nem annak, aki fogyókúrázik, mert ömmm... na mindegy. Egyébként palacsintára, kenyérre kenve, natúr joghurtba keverve, eperrel és tejszínhabbal gofrin... csak nem fogyókúrás. Nagyon nem. 

Kell hozzá:

- 80 gr barna cukor (OK, lehet simával is csinálni, azzal sápadtabb lesz)
- 45 gr sózott vaj  (ha nincs, akkor az szentségtörés a bretagne-iakkal szemben, de nem kell nekik elárulni)
- 1 deci nem hideg tejföl (ezt ki kell kísérletezni, hogy ki hogyan szereti és mennyire keserű a konkrét tejföl, lehet egy kicsivel kevesebbet és egy kicsivel többet is rakni legközelebb)

Egy kisebb lábasban alacsony lángon egy evőkanál vízzel elkeverjük a cukrot, és amikor már kezd szilárdulni, akkor levesszük a lángról, belekeverjük a tejfölt (ami ne legyen hideg!), amikor szépen el lett keverve, hozzáadjuk a vajat és egy csipet sót, és az alacsony lángon kevergetjük. És kevergetjük. És kevergetjük. Akkor lesz jó, amikor már nem olyan folyós. Egyébként sosem lesz kőkemény, ez nem cukorka, hanem krém, majd megszilárdul kicsit a befőttes üvegben. Ha lesz rá ideje persze. Az egyetlen szerencséje, hogy égeti a nyelvet, miközben kevergetjük, szóval van esélye, hogy legalább kész legyen.

No comments:

Post a Comment