És akár mediterránnak is lehet nevezni, mert nem pizza vagy hamburger
Após kedvence (így tényleg mediterrán:))) a szó szerinti fordításban a zöldség süti.
Milliárd módon variálható, az egyetlen hátulütője, hogy sokáig tart a főzés része, viszont előre simán össze lehet készíteni és meg lehet kérni valakit, hogy X időpontban ugyan tegye már fel a gázra.
Mondjuk egy cukkinit, egy padlizsánt, egy krumplit, egy paradicsomot felkarikázol vékonyabb szeletekre - főleg a krumplit, aztán egymásra pakolgatod rétegekben egy nagyobb, kicsit olajozott fazékban. A legjobb, ha a cukkini alulra kerül, a krumpli középtájt és rá a paradicsom, hogy annak a leve rögtön majd át is járhassa. A rétegeket néha sózzuk, borsozzuk, a legfinomabb fűszerekkel szórakoztatjuk, ha nagyon ki akarunk rúgni a hámból, lehet egy réteg virslit vagy kolbászt is karikákra vágva rakni valahova középre, de vegetáriánus anyós miatt ez kimarad, mi néha szoktuk, néha nem. Igazából bármilyen zöldséggel tök jól működik, édeskrumplival is, ha valaki szereti, és mindegyikből csak egy kell. És ezt félig lefedve vagy lyukacsos fedő alatt kb másfél órán át alacsony tűzön gyakorlatilag párolja az ember, de az idő a zöldségektől is függ. Amikor a krumpli puha, akkor kész, de az utolsó 5 percben meg lehet szórni reszelt sajttal vagy mozarellával a tetejét (nyilván én csinálom ezt, após nem), hogy jól ráolvadjon.
Víz nem kell külön, mert a cukkini, a padlizsán, a paradicsom mind kiereszti a magáét, ha a szárazabb zöldségek vannak túlsúlyban, akkor azért kell az aljára, aztán a végén le lehet óvatosan önteni, de tényleg csak egy kicsit. Após provencei-i fűszerkeverékkel csinálja (ez a mániája, de hát mi lehetne ennél mediterránabb?), én az imádott római köményemet, de itt őrölt formában, meg egy kis őrölt görögszénát, mert... na jó, bevallom, teljesen önös érdekből, attól olyan szaga lesz JB-nek másnap:D Itt az egzotikusabb fűszerkeverékek nem jönnek jól, mert ez tényleg tipikus mediterrán.
Ezt a mai vacsihoz készítettem elő, volt egy túl nagy karfiolom, amit máshova használtam fel, aztán ez a maradék darab megtalálta a helyét itt. És közben hozzátettem még egy kicsike krumplit, mert ebből nem jött ki egy teljes réteg, csak az edény felét sikerült befedni. A hagymát apróra vágom, azzal szórom meg a rétegeket. Egyébként póréhagymával is tök jó. Egyébként bármivel tök jó.
Télen pl többször is volt, hogy olyan pörköltnek való disznódarabkákat rögtön abban a fazékban zsíron erős lángon megpörköltem, átsütöttem, kiszedtem, aztán rögtön arra a zsírra kezdtem el rétegelni a zöldségeket, bedobáltam a húst, megint rétegelés, úgy kiadósabb.
Cukkini spagetti – serpenyőben hagyma olajon, rá 2-3 kis nyári paradicsom kockázva, rotyogtatom, aztán mindenféle fűszer, utolsó pillanatban rá a cukkini és ennyi. Van egy ilyen kis krumplipucolónak kinéző olcsó műanyag izém, csudás spagettit varázsol bármilyen zöldségből, a felvágott cukkinit be kell sózni előre és kinyomni belőle a vizet, aztán az utolsó pillanatban bedobni a serpenyőbe, megkergetni, és már kész is. Ez halhoz nagyon jól illik.
A gyerek nagy kedvence a jardiniere (zsárdinyier): 1/3 rész kockázott krumpli, 1/3 rész kockázott répa, 1/3 rész (fagyasztott) zöldborsó fazékban összepárolva. Nyilván nem lennék én, ha nem tolnám tele fűszerekkel, egyébként ízlés kérdése, friss zöldhagyma is jó bele vagy fehérkáposzta, ha van maradék.
És ha már emlegettem a karfiolt, eszembe jutott, mi történt annak a nagy karfiolnak a nagyobbik részével. Ó, csodajó történt vele! Kisebb rózsákra szedve összekevertem kockára vágott paradicsommal és apróra vágott hagymával és jóóóóó adag fűszerkeverékkel (ez most konkrétan argentin volt a piacról, Mathilde-hoz már egy ideje nem járok, drága és a piacos pasival nagyon jóban vagyok, mindenkivel receptet cserél, aztán továbbadja:)), szóval ezt egy nagy tepsibe, a közepén egy kis helyet hagytam, oda került egy nagyobb darab disznónemtudommi, egy kis víz és 200 fok a sütőben. Elvileg 30 perc kell fél kiló disznóra, én ezt az elvet követem, mert húsban nagyon rossz vagyok, és csak nagyon ritkán csinálok. A fő, hogy 10 percenként meg kell locsolni, meg kell kergetni a zöldségeket. Namármost ez a recept marhajól működik a diétásabb (fagyasztott) halfilével is, csak az legyen 180 fok és mivel rövidebb a sütési ideje, jobb, ha az ember előfőzi vízben a karfiolt (van rá idő, amíg felmelegszik a sütő). Csak ha fagyasztva rakja be az ember a halat, akkor az iszonyatosan sok vizet ereszt, úgyhogy nem kell hozzátenni. Ja, a másik elv, amit követek, hogy a zöldség szereti a sót, de hús nem szereti a sót, mert megkeményedik, úgyhogy ha hús is van, akkor nem sózok, de ez nem szentírás, nem tudom.
Egyébként a fűszereknél az általános irányelv, ha egészben van, akkor jobb még az olajon megpörkölni, ha őrölt, akkor a végén adjuk hozzá, de ez azért változhat, pl a curryt az elején kell olajon, de persze csak ha nem tepsiben egybehányt cuccot csinálsz.
No comments:
Post a Comment